Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Με  προτροπή της  ΕΠΟΦΕΚ, η Πέμπτη απ’ το σχολειό

πήγε  εκδρομή  Καλλεργιανά  για  οδοιπορικό.

Με κέφι ξεκινήσαμε κι ήτανε ο σκοπός μας

να δούμε τα όμορφα χωριά γύρω απ’ το σχολείο μας.

Καλλεργιανά  και  Βαρδιανά  και πάντα στο πλευρό μας

Η «Βάρδια» , ο Σύλλογος εκεί, στο οδοιπορικό μας.

Μας μίλησαν, μας κέρασαν, άνοιξαν την καρδιά τους

και είδαμε πόσο αγαπούν τα μέρη τα δικά τους.

Παίξαμε σε αυλή σχολειού, πήγαμε στα πηγάδια,

και περπατήσαμε  ψηλά στη « Φονεμένη Βάρδια»

Το σπίτι του Καραγκιουλέ  είδαμε , απομεινάρι,

κι έπαιξε ο Κωστής συρτό με το γλυκό δοξάρι.

Σε ελαιοτριβείο  παλαιό τα βήματα μας πήγαν

και πώς το λάδι έβγαινε , τα μάτια μας το είδαν.

Νιώσαμε , ακούσαμε, είδαμε, γευτήκαμε, αναμνήσεις

χορτάσαμε τη βόλτα  μας  με όλες τις αισθήσεις.

Κι είδαμε πως οι θησαυροί δεν είναι στα παλάτια,


μα στων χωριών τα όμορφα , δύσβατα μονοπάτια.


Στις αρχές του Νοέμβρη η Πέμπτη τάξη  επισκέφτηκε ένα ρακοκάζανο, κάνοντας ένα ευχάριστο οδοιπορικό μέσα στις ομορφιές της φύσης, περνώντας από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, και προχωρώντας προς την περιοχή της Σκάφης.  Η απόσταση που διανύσαμε ήταν περίπου 25 λεπτά.
Εκεί μας περίμενε ο ιδιοκτήτης του ρακοκάζανου και μας εξήγησε πώς γίνεται η απόσταξη (όπως είδαμε στο κεφάλαιο Μίγματα του μαθήματος των Φυσικών), πώς μπορούμε από τα σταφύλια να παράγουμε κρασί και μετέπειτα τσικουδιά. Μας έδειξε τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένα ρακοκάζανο  καθώς και δυο όργανα που μοιάζουν με θερμόμετρο. Το ένα λέγεται μουστόμετρο και μετρά τα σάκχαρα στο μούστο και το άλλο λέγεται αλκοολόμετρο και μετρά τον βαθμό αλκοόλ που περιέχει η τσικουδιά.
Το καλύτερο όμως μας το άφησαν για το τέλος.. Αφού είδαμε όλα αυτά και ξεχυθήκαμε στη γύρω φύση για να παίξουμε  μια γνώριμη  μυρωδιά έφτασε στα ρουθούνια μας. Μπήκαμε σε σειρά και κεραστήκαμε όλοι σουβλάκια ξυλάκια  με  φρέσκο ψημένο ψωμάκι και πορτοκάλαδες!
Γεμάτοι από ωραίες εικόνες , μυρωδιές και …γεύσεις επιστρέψαμε στο σχολείο μας!Στις  αρχές  του προηγούμενου μήνα, του Οκτώβρη, στα πλαίσια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής εκδρομής, επίσκεψη στα Μαρεδιανά και στις Καλάθενες. Στα Μαρεδιανά   μας περίμενε ο κύριος  Πατεράκης, πατέρας μαθητή μας, και μας εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας των φωτοβολταικών πάνελ  , καθώς  ο ίδιος  τα   έχει κατασκευάσει και με αυτά τροφοδοτεί ηλεκτρικά εδώ και  χρόνια το δικό του σπίτι.
Κατόπιν,  η εκδρομή μας συνεχίστηκε στο όμορφο και κατάφυτο βοτανικό πάρκο του κύριου Σγουρομάλλη, στις Καλάθενες. Ένα πάρκο  όπου συναντήσαμε  λογής ενδημικά αρωματικά βότανα και άνθη, είδαμε ζωάκια , όπως κουνελάκια και γάτες ,  παίξαμε  στην  αυτοσχέδια παιδική χαρά  και γίναμε μικροί γεωργοί , μιας και φυτέψαμε τα δικά μας λαχανικά, μέσα στον κήπο του πάρκου.
Μια ακόμα επίσκεψη στην οποία η φύση σε ρόλο δασκάλας ,  μας έκανε το καλύτερο μάθημα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου