Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Το παρελθόν συναντά το παρόν και το μέλλον

Το παρελθόν συναντά το παρόν και το μέλλον
στην Ε τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου. 
 Σήμερα, Τρίτη, 24/2/2015, ο κ. Στρατάκης Θοδωρής ήταν προσκεκλημένος των μαθητών της Ε΄ τάξης του σχολείου μας, στα πλαίσια του προγράμματος «Αγαπώ τον τόπο μου, αγαπώ το περιβάλλον».
            Ο ωραίος παππούς μας έκανε την τιμή να έρθει στο σχολείο μας, το πρωί, συνοδευόμενος
από τον αγαπητό του γιο, Μιχάλη, εκπαιδευτικό, Δ/ντή του 1ου Γυμνασίου Κισάμου.
            Οι μαθητές μας, ο διευθυντής  και οι δασκάλες των τμημάτων, τον υποδεχτήκαμε συγκινημένοι, καθώς γνωρίζουμε ότι ο παππούς Θοδωρής που γεννήθηκε το 1917 και κοντεύει τα 100 χρόνια σ’ αυτόν τον όμορφο τόπο, είχε πολλά να μας πει και να μας διηγηθεί.
            Πράγματι, οι μαθητές μας, προετοιμασμένοι κατάλληλα, σαν μικροί δημοσιογράφοι, ρωτούσαν τον λεβέντη παππού να μας περιγράψει τον τρόπο που ζούσαν οι άνθρωποι πριν 60, 70, 80 χρόνια! Να μας περιγράψει τις δυσκολίες, τα βάσανα, τις λύπες και τις χαρές της ζωής.
            Ο κ. Θοδωρής, με διαύγεια και αξιοθαύμαστη πνευματική καθαρότητα, θυμήθηκε λεπτομέρειες, για το μάζεμα της ελιάς, του αμπελιού, του σταριού, θυμήθηκε το σχολείο και τις αποσπερίδες που έφερναν κοντά τους ανθρώπους, τα γλέντια, τα λαγούτα,τα βιολιά, τους ωραίους σκοπούς που συνόδευαν το χορευτή. Μας μίλησε για τα «πέτρινα χρόνια» της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, με λόγο λιτό και καθαρό μας αποκάλυψε πως η ζωή στο παρελθόν μέσα σε όλες τις δυσκολίες της και σε σχέση με το παρόν ήταν απλά «νόστιμη».
            Τα παιδιά μας, πραγματικά, δεν χόρταιναν να ακούν τις περιγραφές του και δε σταματούσαν να ρωτούν. Εκείνος, γελαστός, ήρεμος και ετοιμόλογος απαντούσε σε όλες μας τις ερωτήσεις.
           Στο τέλος της συζήτησης αφού ήπιαμε και την τσικουδιά μας του τραγουδήσαμε και εμείς ένα τραγούδι για να τον ευχαριστήσουμε, για την εξαιρετική τιμή που μας έκανε να έρθει ο ίδιος στο σχολείο μας με την όμορφη παρέα του.
            Θέλουμε να του ευχηθούμε να ζήσει πολλά χρόνια ακόμη, σαν τα ψηλά βουνά της όμορφης Κρήτης μας, και να αξιωθεί να χορέψει, σύντομα ξανά, όπως μας υποσχέθηκε για την καινούρια δισέγγονή του, Αννούλα, που έρχεται σύντομα σ’ αυτή τη ζωή!
            Σε ευχαριστούμε παππού  Θοδωρή!

         

   Με την ευκαιρία αυτών των ευχαριστιών θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε κι έναν άλλο λεβέντη παππού που επισκέφτηκε το σχολείο μας με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ».
            Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μανόλη Καρτσωνάκη, τον αγαπημένο παππού της μαθήτριάς μας της Ε'  τάξης του σχολείου, της Μαρίας Καρτσωνάκη, που και εκείνος όμορφος, γερός και ευθυτενής, ήρθε στην τάξη μας και μας μίλησε για την Κρήτη και την κατοχή.
            Ο παππούς Μανόλης, σπουδαίος λαγουτιέρης, ξακουστός στα μέρη μας παίζει το λαγούτο του ακόμα και μαθαίνει στα εγγόνια του τη μουσική μας παράδοση.
            Τον ευχαριστούμε θερμά για τις ιστορίες που μας διηγήθηκε για εκείνη τη δύσκολη περίοδο της Κρήτης και ευχόμαστε και σε εκείνον και σε όλους μας να μην ξαναζήσει κανείς τη φρίκη του Ναζισμού και της Κατοχής.
            Του ευχόμαστε, ολόψυχα, να ζήσει πολλά- πολλά χρόνια ακόμα, και να μας χαρίζει τις λεβέντικες κοντυλιές του για να μην ξεχνάμε ποτέ την ομορφιά της μουσικής του τόπου μας.
                        Σε ευχαριστούμε παππού Μανόλη!


Ο παππούς Μανόλης με το λαγούτο του στα νιάτα του...

  Οι μαθητές της Ε' τάξης, οι δασκάλες, κ. Λώρα Αννουσάκη,  κ. Ματίνα Μέγγου και ο Δντής μας κ. Μιχάλης Μπατουδάκης.

             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου